1000 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA!
Whatsapp İLETİŞİM 0533 155 45 85
Menu
Hesabım
Sepet0

Çocukların Öğrenme Becerisi Nasıl Gelişir?

  • Anasayfa
  • Blog
  • Çocukların Öğrenme Becerisi Nasıl Gelişir?

İnsan, yaşamı boyunca sürekli öğrenen ve gelişen bir varlıktır. Yaşam sürekli öğreten ve kişinin kendisini bu anlamda yenilemesini sağlayan bir süreçtir. Öğrenme kavramı her ne kadar hayatın temel taşlarından biri olsa da insan hayatı boyunca öğrenmenin çok daha önemli olduğu dönemler vardır. Çocukluk dönemi olarak adlandırabileceğimiz 0-14 yaş dönemi bu anlamda çocukların öğrenme anlamında en çok desteğe ihtiyaç duyabilecekleri yaş aralığı olarak nitelendirilebilir. Bu aralıktaki her yaş dönemi çocukların hem kendileri hem de çevreleri ile ilgili yeni şeyler öğrendiği bir süreci işaret eder. Çünkü çocuklar doğdukları andan itibaren dünyayı anlamak ve keşfetmek için içgüdüsel olarak öğrenme sürecine dahil olmuş olur. Öğrenme süreci yaşamın ilk yıllarında oldukça hızlı şekilde ilerler. Zaman ilerledikçe çocukların öğrenme becerisi kaybolmasa da öğrenme hevesleri azalabilir. İşte böyle zamanlarda çocukların öğrenme becerilerini geliştirecek bazı yöntemler bulunur. Şimdi bu yöntemlere biraz daha yakından bakalım.

 

 

 

Kıyafet Seçimi Çocukların Öğrenme Becerilerini Nasıl Etkiler?

Çocuklarda öğrenme becerilerini etkileyen faktörlere ve bu becerileri geliştirme yöntemlerine geçmeden önce kıyafet seçiminin öğrenme becerileri üzerindeki etkilerinden bahsedelim. Çocukların küçük yaşlardan itibaren öğrendikleri temel şeyler arasında öz bakım becerileri gelir. Bu beceriler arasında yemek sonrası el ve ağız temizliği, diş fırçalamak, kendi kıyafetlerini giymek ve çıkarmak, çıkan kıyafetleri katlamak gibi şeyler yer alır. Kıyafet seçimi de bu anlamda çocukların öğrenme becerileri üzerinde dolaylı bir şekilde etkilidir. 

  • Rahat ve özgür kıyafetler seçmek çocukların kendilerini bu kıyafetler içerisinde daha iyi hissetmelerine ve böylelikle de öğrenme konusunda daha iyi odaklanabilmelerine yardımcı olur. 

  • Hava koşullarına uygun seçilen kıyafetler ise çocukların konforunu artırarak herhangi bir aktiviteye daha iyi şekilde odaklanmalarına ve bu aktivite içerisinde daha iyi bir öğrenme gerçekleştirebilmelerine yardımcı olur. 

  • Çocuklara kendi tarzlarını daha rahat ifade edebilecekleri kıyafetler seçmek ya da seçtirmek çocukların kendilerini daha özgüvenli hissetmelerine neden olur. Özgüveni yüksek çocukların ise öğrenme becerileri çok daha iyi şekilde gelişir. Kendine güveni gelişen çocuk ise öğrenme konusunda daha istekli ve meraklı olabilir. 

  • Okul öncesi ve okul dönemindeki çocuklar için ise okul kurallarına uygun kıyafetler seçmek çocuğun okula daha kolay uyum sağlamasına, kendisini okulun bir parçası gibi hissetmesine ve bu sayede de öğrenme sürecine daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.

Öğrenme Becerisini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Çocuklarda öğrenme becerisini etkileyen birçok faktör bulunur. Bu faktörler; bireysel faktörler, öğrenme yöntemiyle ilgili faktörler, öğrenme konusuyla ilgili faktörler ve öğrenme ortamıyla ilgili faktörler olarak sınıflandırılabilir. 

Bireysel faktörler öğrenenle yani çocukla ilgili olan faktörleri ifade eder. Bu anlamda çocuğun yaşı, zekası, güdülenme düzeyi, olgunlaşması, öğrenme ortamında hazır bulunması, dikkat düzeyi, fiziksel durumu, deneyimleri, bireysel farklılıkları ve yaşantısı öğrenmeyi etkileyen faktörlerdir. Bu anlamda tüm bu faktörler doğrudan öğrenme becerisi üzerinde de etkilidir. Her çocuk yaşına, fiziksel durumuna, deneyimlerine, zekasına ve güdülenmesine göre farklı bir öğrenme becerisine sahiptir. Bu anlamda gerek ebeveynlerin gerekse de öğretmenlerin çocukların öğrenme becerilerini bu çerçevede değerlendirmesi önemlidir. Çocuklarda öğrenme becerilerini geliştirmek için kitap okumak, oyun oynamak ve bilinçli teknoloji kullanımı gibi yöntemlerden de yararlanılabilir. 

Aile ve Okul Nasıl İş Birliği Yapabilir?

Çocukların öğrenme becerilerinin geliştirilmesi için aile ve okul iş birliği oldukça önemlidir. Bu iş birliğinin doğru şekilde yapılabilmesi için her iki tarafın da bu sürece gönüllü olarak katılması esastır. Ebeveynlerin çocuklarının öğrenme düzeyleri ve öğrenme becerileri ile ilgili kendi deneyimlerini okul ile paylaşması ve okuldan bu anlamda gelen geri bildirimleri ve tavsiyeleri de dikkate alması gerekir. Aynı şekilde ebeveynlerin bu konuda belirttiği her detayın okul tarafından ciddiye alınması ve öğrenme planını buna göre düzenlemesi oldukça önemlidir. Aile ve öğretmenlerin sürekli iletişim halinde olması, düzenli olarak toplantılar ve değerlendirmeler yapması ve gerekli durumlarda aynı tavırla hareket etmeleri bu iş birliği için oldukça gereklidir. 

İlginizi çekebilir: Çocuklarda Öz Saygı Gelişimi

Diğer Yazılar

Sepetinizde Ürün Bulunmamaktadır

İdilbaby & Mamino’da yüzlerce ürün keşfedilmeyi bekliyor.

ALIŞVERİŞE BAŞLA
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{item.Name}}
{{item.Amount}} Adet {{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 87})[0].Name}}
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
ÜRÜNLER
  • {{p.Name}}

    {{p.OldPrice }} TL
    {{p.Price}} TL
TÜM SONUÇLARI GÖRÜN