1000 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA!
Whatsapp İLETİŞİM 0533 155 45 85
Menu
Hesabım
Sepet0

Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

  • Anasayfa
  • Blog
  • Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Anne baba olmak konusunda duyulan en büyük endişelerin başında uykusuz geçecek geceler gelir. Birçok kişi anne baba olduklarında uzun yıllar uykusuzluk çekeceklerini düşünürler ve bu konu onlar için büyük bir sorun haline gelebilir. Oysa bu durum sanıldığı kadar korkutucu değildir. Belirli yöntemler uygulanarak bebeklerde sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak mümkündür. Bebekler yenidoğan dönemlerinde zamanlarının büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Öyle ki bu süre 24 saatin 18 saati olabilmektedir. Ancak bu 18 saatlik süre deliksiz bir uyku demek değildir. Yeni doğan bebekler gece ya da gündüz farketmeksizin en fazla 3-4 saat uyuyabilirler ki bu da anne babalar için uykunun bu süre aralıklarında bölünmesi anlamına gelir. Ancak bu durum çok uzun sürmeyecektir. Bebek doğduktan sonra ilk haftalarda bebeğiniz her istediğinde onu emzirmek için uyanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumun zaman içerisinde bir rutine bineceğini ve zaman geçtikçe bebeğin emme ihtiyacının azalacağını da unutmamanız gerekir. İlk birkaç haftadan sonra anne babaların bebekleri için bir uyku rutini oluşturmaya başlaması ve bu rutine her koşulda uyması bebeğin ileriki dönemlerde düzenli uyuyabilmesi için oldukça önemlidir. İşte anne babalar için bebeklerinin uyku düzenini oluşturmalarına yardımcı olacak bazı ipuçları.

Uyku Düzeninin Önemi ve Faydaları

Bebeklerde uyku düzeni onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle de bebeklerin doğdukları andan itibaren bir uyku rutinine alıştırılması gerekmektedir. Elbette yeni doğan bir bebekten düzenli şekilde uyuması beklenemez ancak uyku alışkanlığının doğru şekilde kazandırılabilmesi için ilk 6 ay çok önemlidir. Bu süreçte kazanılan alışkanlıklar bebeğin ileriki yaşlardaki uyku düzenini doğrudan etkileyecektir. Öncelikle bebeğiniz ilk 6 ay sizinle aynı odada kalsa bile kendi beşiğinde uyumalıdır. İlk 2 ay boyunca bebeğiniz gündüzleri daha kısa geceleri ise daha uzun uyumaya meyillidir. Ancak bebeğinizin gece uykuları geceleri sık acıktığı için daha çok bölünecektir. 4 aylık bebeklerin geceleri uyanma sıklığı azalmaya başlar ve eğer siz ilk 1.5 aylık süreçte bebeğinize sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırdıysanız bu süreçte gece boyu deliksiz uyuyabilmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinize kazandırdığınız uyku alışkanlıkları hem sizin ileriki dönemlerde rahat etmenizi hem de bebeğinizin tüm gelişim dönemlerinde çok daha sağlıklı bir gelişim göstermesini sağlayacaktır. Öyle ki bebeklik döneminde kazanılan uyku alışkanlığı çocukların yetişkinlik dönemlerindeki uyku alışkanlıkları üzerinde de doğrudan etkilidir. Bu nedenlerle bebeklik döneminde düzenli bir uyku alışkanlığı kazandırılması çok önemlidir. 

Uyku Düzeninde Ortam ve Alışkanlıkların Rolü

Bebekler için bir uyku rutini oluşturulmasında ortamın ve sürekli tekrarlanan alışkanlıkların da büyük bir rolü vardır. Örneğin bebekler 2 haftalık olduklarında gece ve gündüz farkını ayırt edebilecek kapasiteye sahip olurlar. Burada anne babaların bu farkı bebeklerine öğretmeleri gerekir. Gündüzleri uyandıklarında bebekleri giydirmek, onunla oyun oynamak ve bulunduğu ortamı gün ışığı ile olabildiğince aydınlatmak bu anlamda önemlidir. Gece olduğunda ise ortamı karanlık bir hale getirmek, bebekle daha kısık sesle iletişim kurmak da çok önemlidir. Bu sayede bebek gece ve gündüz arasındaki farkı daha çabuk bir şekilde kavrar. Bebeğinizi her gece aynı rutin ile yatağa yartırmaya özen gösterin. Banyo yaptırmak, masaj yapmak ya da saçlarını taramak gibi bir rutini belirleyerek bunu her gece tekrar edin. Böylece bu davranış tekrarlandığında bebeğiniz uyku zamanının geldiğini anlayacaktır. Bebeğiniz bu rutinlere çok çabuk adapte olacağı için süreci olumsuz etkileyecek alışkanlıklardan da uzak durmanız gerekir. Örneğin bebeğin daha çabuk uyuması için ayakta ya da çarşaf içerisinde sallamak, sakinleşmediğinde arabayla dolaştırmak gibi şeylere bebek çok çabuk alışabilir ve bunları sizden sürekli isteyebilir. Bu nedenle uyku rutinini mümkün olduğunca sizi zorlamayacak alışkanlıklar üzerine inşa etmelisiniz. 

Uyku Arkadaşı, Müzik, Kitap gibi Destekleyici Unsurlar

Bebeklerde uyku rutini oluştururken çeşitli materyallerden de destek alabilirsiniz. Örneğin uyku sırasında bebeğe zarar vermeyecek yumuşak ve hafif bir uyku arkadaşı bebeğinizin uykuya daha kolay dalmasını ve kendisini güvende hissetmesini sağlayabilir. Aynı şekilde bir kitap okumak ya da bu kitabın resimlerini göstermek ya da uykuyu hatırlatacak sakin bir müzik açmak da uyku rutinini destekleyecek unsurlar arasında sayılabilir.

İlginizi çekebilir: Çocukların Öğrenme Becerisi Nasıl Gelişir?

Diğer Yazılar

Sepetinizde Ürün Bulunmamaktadır

İdilbaby & Mamino’da yüzlerce ürün keşfedilmeyi bekliyor.

ALIŞVERİŞE BAŞLA
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{item.Name}}
{{item.Amount}} Adet {{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 87})[0].Name}}
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
ÜRÜNLER
  • {{p.Name}}

    {{p.OldPrice }} TL
    {{p.Price}} TL
TÜM SONUÇLARI GÖRÜN