1000 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA!
Whatsapp İLETİŞİM 0533 155 45 85
Menu
Hesabım
Sepet0

Çocuklarda Renk Psikolojisi

Renklerin hayatımızdaki yeri ve önemi artık herkes tarafından kabul edilmiş bir gerçek. Renklerin bir dili olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir konu. Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da renklerin psikoloji üzerinde büyük bir etkisi var. Öyle ki çocuklar henüz bebeklik dönemlerinden itibaren renkleri ayırt edebilirler. 2-5 yaş aralığındaki çocuklar ise bu süreçte renklerin isimlerini öğrenirler. Çocuklar her ne kadar çok küçük yaşlardan itibaren renk tercihinde bulunsalar da bu tercihlerin ancak 4 yaşından itibaren anlamlandırılabileceği de unutulmamalıdır. Şimdi renklerin çocukların psikolojileri, öğrenme performansları ve sosyal becerileri üzerindeki etkilerine biraz daha yakından bakalım. 

Çocukların Duygu Durumları Üzerinde Renklerin Etkisi

Çocuklar bebeklik dönemlerinden itibaren renkleri ayırt etmeye başlar. 4 yaşına kadar ise ayırt edebildikleri bu renkler arasından seçim yapabilirler. Kıyafet ya da oyuncak gibi materyalleri renklerine göre tercih edebilirler. Ancak bu tercihler çok da bilinçli değildir ve genellikle bir anlam ifade etmezler. Çünkü çocuklar genellikle 4 yaşından itibaren gerçek anlamda renkleri tanımaya başlar. Bu yaş aralığından itibaren 6-7 yaşına kadar olan süreçte yani okuma yazma öğrenene kadar renkler çocuklar için aynı zamanda bir iletişim aracıdır. Renklerin çocuklar üzerindeki etkilerini bilmek hem onlar için daha doğru seçimler yapmamıza hem de çocukların renkler aracılığı ile anlatmak istediği şeyleri daha kolay anlamamıza neden olur. Şimdi renklerin hem çocuk psikolojisi üzerindeki etkilerini hem de çocuklar için ne anlam ifade ettiğini detaylandıralım.

Sarı: Sarı renk aydınlanmayı, iletişimi ve gün ışığını temsil eder. Bu nedenle de enerji verici ve canlandırıcı bir etkiye sahiptir. Yoğunlukla sarı rengi kullanan ya da tercih eden çocukların genel olarak mutlu oldukları anlaşılır. Aynı zamanda bu rengi kullanan çocukların hala ailelerine bağımlı olduğu düşünülmelidir.

Mavi: Mavi renk genel olarak sakinliği ifade eder. Mavi rengi yoğun olarak kullanan çocukların kendilerini ifade etmekte daha başarılı olduğu ve duygularını daha iyi şekilde kontrol edebildiği gözlemlenmiştir. 

Kahverengi: Bu renk genellikle karamsarlığı çağrıştırır. Kahverengiyi sık kullanan çocukların daha fazla korunmaya, ilgiye ve sevgiye ihtiyaç duyduğu anlaşılmalıdır. 

Yeşil: Doğanın ve sakinliğin rengi olan yeşil rengi kullanan çocukların özgüveni yüksek, uyumlu ve mutlu çocuklar olduğu bilinir. Yeşil aynı zamanda çocuklar için sağlıklı fiziksel büyümeyi de simgeler.

Kırmızı: Kırmızı hareketi, canlılığı ve enerjiyi temsil eden bir renktir. Çocukların kırmızı rengi sık tercih edilmesinin nedenleri farklı olabilir. Kırmızı hem hayatı hem güveni hem de tehlikeyi aynı anda simgelediği için çocuğun bu rengi bilinçaltında nasıl kodladığının bilinmesi önemlidir. 

Mor: Yetişkinler için zenginliği ve asaleti temsil eden mor rengin çocuklar için anlamı oldukça farklıdır. Mor rengi sık tercih eden çocukların ağır bir sorumluluk duygusu hissettiği, anne babasının desteğine ihtiyaç duyduğu ve kontrol etme arzusuna sahip olduğu düşünülmelidir.

Renklerin Çocukların Öğrenme Performansları Üzerindeki Rolü

Renkler psikoloji üzerinde etkili olduğu kadar çocukların öğrenme performansları üzerinde de oldukça etkilidir. Renklerin psikoloji üzerindeki etkisi göz önüne alınarak renkleri öğrenmeyi destekleyici bir unsur olarak kullanmak gerekir. Her yaş aralığı için öğrenmeyi desteklemek amacıyla farklı renkler kullanılmalıdır. 0-2 yaş aralığındaki bebeklerin kolay öğrenmeler için bulundukları ortamın sakinleştirici ve rahatlatıcı olması önemlidir. 3-6 yaş aralığındaki çocuklar için ise canlı renkler ve pastel tonların uyumlu şekilde kullanıldığı ortamlar oluşturulmalıdır. 6-9 yaş arası çocuklar için ise dikkat dağıtmayan, dinginleştirici ve odaklanmayı kolaylaştırıcı renkler seçmek öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.

Çocukların Sosyal Becerilerinde Renklerin Önemi

Renkler çocukların iletişim kurmakta kullandığı ilk araçlar olarak değerlendirilebilir. Özellikle renkleri tanımaya başladıkları 4 yaştan itibaren bu işlev çok daha net şekilde ortaya çıkar. Çocuklar özellikle yaptıkları resimlerde kullandıkları renkler ile kendileri ile ilgili birçok ipucu verirler. Aynı şekilde renkler sayesinde çevreleri ile sosyalleşmeye de başlarlar. Sevdikleri renkleri kullanan diğer çocuklarla iletişim kurma konusunda daha istekli olabilirler. Bu anlamda çocukların sosyal becerileri de bir anlamda renkler sayesinde gelişmiş olur.

İlginizi çekebilir: 12 Ayda Bebeğinizin Zeka Gelişimi

Diğer Yazılar

Sepetinizde Ürün Bulunmamaktadır

İdilbaby & Mamino’da yüzlerce ürün keşfedilmeyi bekliyor.

ALIŞVERİŞE BAŞLA
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{item.Name}}
{{item.Amount}} Adet {{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 87})[0].Name}}
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
ÜRÜNLER
  • {{p.Name}}

    {{p.OldPrice }} TL
    {{p.Price}} TL
TÜM SONUÇLARI GÖRÜN