Çocuklarınızın Okul Başarısını Artıracak Alışkanlıklar
Öğrenme, insanın doğumu ile bağlayan ve yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Eğitim ise belirli yaşam dönemlerinde farklı adımlarla ilerleyen bir olgudur. Çocuklar için ailede başlayan eğitim süreci okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim gibi süreçlerle devam eder. Ülkemizde zorunlu eğitim 12 yıl sürmektedir. Bu eğitimin tamamlanmasının ardından sürecin devam etmesi eğitim alacak kişinin kendi kararına ve hedeflerine bağlıdır. Okul öncesi ve zorunlu eğitim sürecinde çocukların okul başarısını etkileyen birçok faktör bulunur. Bu faktörler çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimleri, ailenin tutum ve davranışları, arkadaş çevresi ve diğer çevresel faktörler olarak sayılabilir. Çocukların okul başarısını artıracak alışkanlıkların edinilmesinde hem eğitimcilerin hem de ailelerin önemli bir rolü bulunur. Bu alışkanlıklar alınan eğitimin daha verimli olmasına ve okul başarısının artmasına doğrudan etki eder. Çocukların okul başarısı için onlara kazandırılabilecek alışkanlıkları sizler için derledik.
Düzenli ve Yeterli Uyku
Kaliteli ve düzenli bir uyku hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça önemlidir. Özellikle de çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri için uyku düzeni en önemli faktörlerden biridir. Çocuklar okula başladıklarında uyku düzenleri değişir. Okula başlamadan önce kendi biyolojik saatlerine göre uyuyup uyanan çocuklar okul ile birlikte ders saatlerine göre bu düzeni değiştirirler. Uykusunu yeterli düzeyde alamayan çocuklar odaklanma sorunları yaşayabilir. Bu nedenle de öğrenme süreci kesintiye uğrayabilir. Bu durumda ebeveynlerin çocuklarına okul rutini ile uyuşan düzenli bir uyku alışkanlığı edindirmeleri gerekir. Uyuma ve uyanma saatlerinin okul başlangıç saatlerine göre ve bu sürede çocuğun yeterli uykuyu alabileceği şekilde düzenlenmesi oldukça önemlidir. Bu düzenin sağlanması için çocuğun okul başlangıcından en az 1 hafta önce her gün 15’er dakika erken uyuma ve 15’er dakika geç kalkmaları iyi bir başlangıç olabilir. 6-12 yaş aralığındaki çocukların günde 9-12 saat, 13-18 yaş aralığındaki çocukların ise günde 8-10 saat uykuya ihtiyaçları olduğu göz önüne alınarak uyku saatleri belirlenebilir.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenme
Yapılan araştırmalar çocukların beslenme düzeni ile okul başarıları arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme çocukların fiziksel gelişimindeki en önemli faktörlerdendir. Bu da eğitim başarısını doğrudan etkiler. Çocuğun beslenme düzeninin sağlanmasında temel besin kaynaklarının alımına özen gösterilmesi, günde 2-3 porsiyon et, balık, süt, yumurta tüketmelerinin sağlanması, vitamin ve mineral dengesinin korunması oldukça önemlidir. Aynı zamanda beslenme düzeninde koyu yeşil yapraklı sebzelerin yer alması, meyvelerin de bu düzene dahil edilmesi önemlidir. Çocukların paketli gıdalardan, rafine şekerden ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak tutulması da gerekir. Atıştırmalık ihtiyacı duyan çocuklar için sağlıklı kuruyemişler tercih edilebilir.
Planlı ve Verimli Çalışma
Fiziksel etkenler kadar çocukların belirli bir çalışma disiplinine adapte edilmesi de oldukça önemlidir. Özellikle de ilkokula başlayan çocukların bu disipline alışması zorlu bir süreç olabilir. Oyun oynamak, çizgi film izlemek ya da kendi istediği aktiviteleri yapmak gibi daha serbest bir rutine alışık olan çocuk ders çalışmak ve ödev yapmak gibi rutinleri kolay kabul etmeyebilir. Bu durumda ebeveynlerin çocuklarına planlı çalışmayı aşılaması gerekir. Bunun için öncelikle birlikte bir çalışma planı hazırlanması, bu planda çocuğun serbest zamanlarına ve hobilerine de yer verilmesi gerekir. Çalışma zamanlarında çocuğun odaklanma süresini gözlemleyerek plana molalar eklemek verimli çalışmayı sağlamak için önemlidir. Uzun çalışma saatleri çocuğun sıkılmasına ve bu sürede odağını kaybetmesine ve derslerden soğumasına neden olacağından bu konu oldukça önemlidir. Bir süre sonra çocuk kendi çalışma planını oluşturabilir ve rutinine bağlı kalabilir.
Aktif ve Sosyal Olma
Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da verimli çalışmanın ve sağlıklı bir eğitim sürecinin önemli noktalarından biri de sosyal hayatın varlığıdır. Okul yaşamındaki başarının artması için çocukların deşarj olabilmesi, arkadaşları ile vakit geçirebilmesi ve fiziksel olarak aktif olabilmeleri gerekir. Bu nedenle de anne babaların çocukların okul başarısını artırmak için çocuğu sosyal yönden aktif tutmalı ve hobilerine vakit ayırmalarını sağlaması önemlidir. Ancak burada oldukça önemli bir nokta vardır ki bu da sosyal aktivitelerin çocuğu sıkmamasıdır. Birçok ebeveyn çocukları için daha iyi olacağını düşündüğü için müzik, spor dersleri ya da sanatsal aktivitelerle sosyal yaşamı doldurmayı hedefler. Fakat çocuğun asıl istediği bazen sadece oyun oynamak olabilir. Bu nedenle de bu dengeyi iyi şekilde korumak ve çocuğun fikirlerini almak oldukça önemlidir.